Χρειάστηκαν μόλις λίγοι μήνες δημοσιότητας για να μάθει ολόκληρη η Ελλάδα το όνομα του νυν υπουργού Παιδείας, που μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστό μόνο στα συντρόφια του. Οι απανωτές προκλητικές του δηλώσεις κάνουν τους πάντες ν’ αναρωτιούνται για την πραγματική αιτία που τις προκαλεί.
Η όλη του συμπεριφορά είναι χαρακτηριστική του εγωκεντρικού ημιμαθούς, ο οποίος, έχοντας προφανώς συνείδηση της ανεπάρκειάς του και προσπαθώντας να την καλύψει, διαρκώς διατυμπανίζει την άποψή του περί ορθότητας. Η τεκμηρίωση των όσων γνωρίζει βασίζεται σε διφορούμενες έννοιες και αμφίβολες ιστορικές συγκυρίες. Οι πενιχρές του πληροφορίες συντάσσουν εμμέσως και την οπτική του γωνία, η οποία κατά κύριο λόγο είναι μονομερής. Ωστόσο, η ύπαρξη αυτών του αποδίδει το επιθυμητό για τον ίδιο κύρος, ώστε να εκφέρει την άποψη του δημοσίως, όντας σίγουρος ότι πρόκειται για τεκμηριωμένες αντιλήψεις.
Τελευταίο κατόρθωμα του χωρίς πτυχίο υπουργού, ήταν να χαρακτηρίσει τη διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών στο γυμνάσιο ως «παρά φύσιν» και μάλιστα σε ένα ακροατήριο εκπαιδευτικών, αφήνοντας άναυδους τους πάντες.
Ξεκινώντας από την γενικά παραδεκτή θέση ότι «τα παιδιά μας δεν μιλάνε σωστά ελληνικά», αποφαίνεται ότι φταίει γι’ αυτό η διδασκαλία των αρχαίων, αμφισβητώντας στην ουσία τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας και μάλλον υιοθετώντας την στρεβλή και επικίνδυνη νεομαρξιστική άποψη ότι τα αρχαία είναι μια «νεκρή» γλώσσα. Να σημειωθεί ότι ακόμα και οι πιο ακραίοι «δημοτικιστές» από αυτούς που επικαλείται, προκειμένου να δώσει κύρος στην ανοησία που εκστόμισε, δεν ισχυρίστηκαν ποτέ ότι η διδασκαλία των αρχαίων είναι παρά φύσιν.
Αν πραγματικά θα ήθελε κάποιος να ψάξει τις αιτίες της γλωσσικής ανεπάρκειας των νεώτερων γενεών δεν θα είχε παρά να ανατρέξει στα σχολικά εγχειρίδια του δημοτικού. Εκεί βρίσκεται η ρίζα του κακού, όπου η γλώσσα διδάσκεται μέσα από συνταγές μαγειρικής και απουσιάζουν εντελώς τα λογοτεχνικά κείμενα. Το εκσυγχρονιστικό εγχειρίδιο γραμματικής της Ε΄- Στ΄ δημοτικού, που στην ουσία βιάζει την ελληνική γλώσσα, στο όνομα πολυπολιτισμικών αναγκών, καθώς και η εφαρμογή επείσακτων μεθόδων, που ήδη έχουν αποδειχτεί αποτυχημένες, όπου εφαρμόστηκαν, είναι κάποιες από τις εύκολα να εντοπιστούν αιτίες για τη λεξιπενία και την υποβαθμισμένη χρήση της γλώσσα από τους νέους σήμερα.
Αντιμετωπίζοντας την ελληνική γλώσσα ως ένα αδιατάρακτο ιστορικό συνεχές, με πορεία πολλών χιλιάδων ετών και καταγεγραμμένο φιλολογικό όγκο πολλαπλάσιο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη γλώσσα στον κόσμο, δεν υπάρχει σήμερα σοβαρό εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο, που δεν έχει ενταγμένη τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στο πρόγραμμά του. Φυσικά όλοι αυτοί οι αδαείς ωχριούν μπροστά στον... γίγαντα του πνεύματος, που δυστυχώς καθορίζει τις τύχες της ελληνικής εκπαίδευσης σήμερα και προσπαθεί να την προσαρμόσει στις πολυπολιτισμικές του ονειρώξεις, υποβαθμίζοντάς την.
Ας ξέρει ότι θα μας βρει μπροστά του!
Καρανικόλας Χρήστος, Τ.Ο. Θεσσαλονίκης
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/neo-anthellhniko-paralhrhma-filh-para-fusin-h-didaskalia-archaiwn-ellhnikwn#ixzz4AQuGyH8v
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου