ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ--Hotspots: Πέρασαν νύχτα τροπολογία για απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς !!
Τα δίνει όλα η κυβέρνηση με μία υπογραφή - Σίτιση, στέγαση, περίθαλψη και μεταφορές μεταναστών με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
«Φωτιά» στην συζήτηση για το νομοσχέδιο του παράλληλου προγράμματος που συζητείται στην Ολομέλεια έβαλε η «νυχτερινή» τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που προβλέπει τα έργα για την κατασκευή των hot spots, τη σίτιση, την υγειονομική κάλυψη και την μεταφορά προσφύγων θα δίνονται με απευθείας αναθέσεις.
Η αντιπολίτευση έχει ξεσηκωθεί, εξηγώντας ότι η ρύθμιση δημιουργεί εστία σκανδάλων ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης υποστηρίζεται ότι όλες οι αναθέσεις θα γίνονται αιτιολογημένα προκειμένου να καλυφθούν απρόβλεπτες ανάγκες. Ωστόσο, η αντιπολίτευση επιμένει επισημαίνοντας ότι η υποχρέωση της χώρας για την κατασκευή των hot spots είναι γνωστή από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου.
Όπως έγραψε νωρίτερα το protothema.gr η τροπολογία, που υπογράφουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, επιτρέπεται η απευθείας ανάθεση έργων, δίχως προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή των hotspots, καθώς και για τα ζητήματα σίτισης.
Οι συμβάσεις, που δύναται να συνάψει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τρίτους αφορούν στους τομείς της σίτισης, της στέγασης, της υγειονομικής περίθαλψης και των μεταφορών των προσφύγων και των μεταναστών!
«Οι προαναφερόμενες ανάγκες μπορεί για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, να συνάπτονται κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη της εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δημόσιες συμβάσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.
Πάντως, στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν παρατίθεται η επιβάρυνση επί του κρατικού προϋπολογισμού, παρά μονάχα ότι το περαιτέρω κόστος θα καλυφθεί από τις πιστώσεις είτε του Τακτικού Προϋπολογισμού είτε του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προσφυγικού «αναλάβαμε ευθύνες επιτάχυνσης των έργων ώστε είμαστε έτοιμοι για την φιλοξενία των προσφύγων». Σημείωσε ότι η τροπολογία αφορά το ρόλο που θα παίξει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πως αντιμετωπίζει άμεσες και επείγουσες ανάγκες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με πρόχειρους διαγωνισμούς.
«Κάποια ζητήματα μπορούμε να τα λύσουμε με πρόχειρους διαγωνισμούς που θέλουν 3 μέρες. Όμως για την σίτιση τι θα πούμε στους ανθρώπους; Περιμένετε 3 ημέρες για να φάτε;».
Από την ΝΔ διαμαρτυρήθηκε ο κ. Γιάννης Βρούτσης που είπε «Δεν έχει υπάρξει ιστορικό προηγούμενο τέτοιας τροπολογίας που εξουσιοδοτεί τον ΥΠΕΘΑ να υπογράφει απευθείας αναθέσεις. Δεν λύνει απρόβλεπτο πρόβλημα. Ήταν γνωστή η υποχρέωσή μας να φτιάξουμε τα hot spots. Πείτε μας το κόστος! Είπαμε ότι θα σταθούμε με εθνική στάση στο προσφυγικό. Άλλο αυτό άλλο. Δεν μπορούμε να δώσουμε λευκή επιταγή».
Επίσης, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ρώτησε τον κ. Βίτσα: «Είναι απρόβλεπτη δαπάνη όταν για τα hot spots μιλάμε από τα τέλη Οκτωβρίου; Είμαστε με τα καλά μας;» και πρόσθεσε «η δαπάνη είναι προβλεπτή! Είναι δυνατόν σε τροπολογία τελευταίας στιγμής να λέει ότι τα έργα θα δίνονται χωρίς διαγωνιστική διαδικασία ούτε καν πρόχειρης μορφής; Ρωτήστε να πάρετε καμία συμβουλή. Δεν λέω ότι έχετε κακή πρόθεση αλλά όταν θα εκτεθείτε δεν σας υπερασπιστεί κανείς. Το πολιτικό έρχεται δεύτερο εδώ το νομικό είναι πρώτο. Αν είστε βέβαιος ότι πράξατε το νομικώς αρτιότερο τότε ο Θεός μαζί σας».
Ο κ. Βίτσας επανήλθε και εξήγησε ότι η ρύθμιση θα λύνει τρέχοντα προβλήματα για τους επόμενους 2-3 μήνες καθώς για τις περισσότερες υποθέσεις θα προτιμούνται οι διαγωνισμοί.
Ο ίδιος είπε ότι το προϋπολογισθέν κόστος για όλα τα έργα (σίτιση, διαμονή, υγειονομική κάλυψη, μεταφορά) είναι στα 8 εκατ. ευρώ για να προσθέσει «θεωρούμε ότι το ποσό είναι πολύ μικρό. Η διεθνής νομοθεσία που καθορίζεται από την ΕΕ μιλά για 5,72 ευρώ κατ άτομο την ημέρα. Βάλτε μόνο πόσα μπορεί να βγουν όταν το 2015 είχαμε 820.000 ανθρώπους. Αυτή την στιγμή είναι 3.000 στην Μόρια». http://newpolitikologia.blogspot.gr/2016/02/hotspots.html?spref=fb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου