Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2015 - 20:32
Γράφει ο Γεώργιος Φράγκος
«Κοψοχρονιά» αγοράζουν τα σπίτια Ελλήνων πολιτών, κυρίως στις λαϊκές συνοικίες, αλλοδαποί, επωφελούμενοι από την ένδεια στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της φοροεπιδρομής στα εισοδήματά τους από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και της συνέχισης της επιβολής του ΕΝΦΙΑ και για τα επόμενα χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες αγοραπωλησίες κατοικιών ή εξοχικών γίνονται τους τελευταίους μήνες από Αλβανούς, Βούλγαρους, ακόμη και Σκοπιανούς, που ζουν στην χώρα μας. Οι προβλέψεις των ειδικών του κλάδου κάνουν λόγο για κύμα πωλήσεων σπιτιών σχεδόν μισοτιμής σε υπηκόους τρίτων χωρών, αφού εκτός των άλλων, από τον Ιανουάριο του 2016 παύει να προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς και η πρώτη κατοικία.
Σύμφωνα με έρευνα γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων, σχεδόν το 60% των αγορών ακινήτων, ειδικά σε περιοχές εντός της Αττικής και των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, γίνονται από Βαλκάνιους ή τριτοκοσμικούς (κατά κύριο λόγο Πακιστανούς). Τα στοιχεία που συνέλεξε δείχνουν ότι υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση των παραπάνω για διαμερίσματα 50 έως 80 τ.μ. πλησίον κεντρικών οδικών αξόνων και στάσεων μέσων μαζικής μεταφοράς. Τελευταία, πάντως, πάντα κατά την ίδια έρευνα, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των αλλογενών για την απόκτηση ακινήτων που προσφέρονται τόσο για μόνιμη κατοικία όσο και για παραθεριστική. Οι ίδιοι κτηματομεσιτικοί παράγοντες σημείωναν ότι μετά την επερχόμενη κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου (ν. 4224/2013), γνωστού ως νόμου Κατσέλη, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες βγάζουν τα σπίτια τους στο σφυρί, φοβούμενοι ότι «θα τους τα πάρουν οι τράπεζες σε περίπτωση που δεν εξοφλήσουν τα δάνειά τους, είτε προς αυτές είτε προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Παράλληλα, εφημερίδες της Σερβίας, της Βουλγαρίας και των Σκοπίων έχουν «γεμίσει» με αγγελίες πώλησης ακινήτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αντί 300 έως 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στις σχετικές διαφημίσεις προβάλλεται ότι πρόκειται για πραγματικές ευκαιρίες να αποκτήσουν ένα σπίτι σε μεγάλη πόλη της χώρας μας, σχεδόν στην μισή τιμή, απ’ ό,τι μπορεί κανείς να δαπανήσει για την αγορά ενός ακινήτου στα Σκόπια ή στην Σόφια. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν, ένα σχετικά νεόδμητο κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μπορεί μετά από παζάρια, να κατέλθει στα 800 ίσως και 700 ευρώ το τ.μ., όταν οι αντίστοιχες τιμές στην πόλη των Σκοπίων αγγίζουν τα 1.200 ευρώ ανά τ.μ.
Στους καταλόγους που αναρτώνται στις εφημερίδες των γειτονικών κρατιδίων γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε διαμερίσματα που επειδή θέλουν επισκευή και ανακαίνιση, πωλούνται αντί «πινακίου φακής». Οι αγγελίες μιλούν για παλιά δυαράκια και γκαρσονιέρες, όχι μόνο στην συμπρωτεύουσα, αλλά και στην Αθήνα, την Λάρισα και την Καβάλα, που μπορούν να αποκτηθούν ακόμη και με 10.000 ευρώ (φυσικά τοις μετρητοίς). Κτηματομεσίτης από την Βάρνα της Βουλγαρίας που συνεργάζεται με ελληνικό γραφείο, αγόρασε πρόσφατα πάνω από 10 αυτοτελείς οικίες στην περιοχή της Περαίας, ενώ άλλος συνάδελφός του από την Σερβία, πάλι μέσω της ίδιας οδού, 4 πολυτελείς κατοικίες στις περιοχές Μπαχτσέ και Αγίας Τριάδας στον κόλπο του Θερμαϊκού.
Γνωστός εργολάβος των Αθηνών μιλώντας στο ΕΜΠΡΟΣ αποκαλύπτει ότι οι τιμές μέσα στην κρίση για νεόδμητα διαμερίσματα που δεν βρίσκονται στις λεγόμενες ακριβές γειτονιές έχουν πέσει ακόμη και κάτω από 1000 ευρώ και οι αγοραστές που εμφανίζονται είναι κατά πλείστον αλλοδαποί, με έμφαση στους Αλβανούς και τελευταία σε Πακιστανούς ή σε Ελληνίδες συζύγους τριτοκοσμικών αλλοδαπών. Όσο για το εύρος των τιμών, ο ίδιος αναφέρει παράδειγμα οροφοδιαμερίσματος στον Κολωνό, 80 τ.μ., που είχε αρχική τιμή πώλησης τα 30.000 ευρώ, το οποίο τελικά αγοράσθηκε από Αλβανό αντί 20.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος πρώην οικοδόμος, μέσω των γνωριμιών που είχε στην τοπική ΔΟΥ, ανακάλυψε ότι ο επιπλοποιός το επάγγελμα υπήκοος του γειτονικού κρατικού μορφώματος, επί σειρά ετών δήλωνε μηδαμινό εισόδημα και μόλις την τελευταία τετραετία άνω των 5000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ουσιαστικά συνέγραψαν οι διεθνείς τοκογλύφοι, γίνονται ευκολότερες παρά ποτέ οι εκποιήσεις της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων από τις τράπεζες. Σε τιμές, μάλιστα, πολύ υποδεέστερες, αφού πια οι πλειστηριασμοί θα γίνονται όχι με βάση τις αντικειμενικές αξίες των κατοικιών αλλά σύμφωνα με τις εμπορικές. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που στο σύνολό τους έχουν εκχωρήσει τα «κόκκινα» δάνειά τους που αφορούν τις πρώτες κατοικίες σε επενδυτικά σχήματα που έχουν έδρα το Λονδίνο και εφαρμόζουν το αγγλικό δίκαιο, ότι μπορούν να θέτουν το ακίνητο στο σφυρί με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή έναρξης.
«Πρώτα οι τοκογλύφοι» σύμφωνα με την κυβέρνηση
Με το νέο κατάπτυστο καθεστώς που δεν τόλμησε να εφαρμόσει ούτε η κατοχική κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, οι τράπεζες αποκτούν τον «πρώτο» λόγο (65%) αναφορικά με τα χρήματα που αντλούνται από την εκποίηση μιας οικίας ή ενός διαμερίσματος. Για την ακρίβεια, πρώτα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εισπράττουν τα χρήματα από τους πλειστηριασμούς και μετά ακολουθούν στην είσπραξη, από πιθανές οφειλές οι εργαζόμενοι, η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μέχρι σήμερα, για όσους δεν το γνωρίζουν, η σειρά ήταν η εξής: Εργαζόμενοι, εφορία, ταμεία, τράπεζες.
Μάλιστα, με την αλλαγή στην σειρά ελλοχεύει ο κίνδυνος, ο δανειολήπτης να οδηγηθεί στην φυλακή, κι αυτό γιατί με ανεξόφλητα χρέη προς το Δημόσιο, μπορεί να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας σωρεία ποινικών κυρώσεων. Επίσης, η κυβέρνηση της «τοκογλυφικής» αριστεράς, συρρίκνωσε προς δόξαν της εγκαθίδρυσης της «δικτατορίας του προλεταριάτου», το δικαίωμα των πολιτών στην εκδίκαση των υποθέσεών τους στην ακροαματική διαδικασία που αφορά την προάσπιση της περιουσίας τους και όχι μόνο.
Για να είμαστε πάντως απόλυτα ακριβείς, ο νέος κώδικας στηρίχτηκε σε νομοσχέδιο του απηνή διώκτη και επικεφαλής του παραδικαστικού κυκλώματος κατά της Χρυσής Αυγής, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου (Μπάμπη) Αθανασίου. Ειδικότερα, με τις νέες αντιδημοκρατικές διατάξεις, που υιοθέτησε η «αφουγκραζόμενη» τον πόνο της λαϊκής τάξης κυβέρνησης του πολυτασικού ΣΥΡΙΖΑ, η εξέταση μαρτύρων για την εκδίκαση μιας υπόθεσης που αφορά από πλειστηριασμούς μέχρι ποινικό αδίκημα, θα είναι προαιρετική και θα γίνεται μόνον αν το αρμόδιο δικαστήριο κρίνει ότι είναι απαραίτητη για την απόδειξη των ισχυρισμών των διαδίκων.
Το βέβαιο είναι ότι οι αλλοδαποί επωφελούμενοι από το καθεστώς επιβράβευσης της φοροδιαφυγής που ασκούν εδώ και χρόνια, ετοιμάζονται ή ήδη το έχουν κάνει, να αγοράσουν χιλιάδες διαμερίσματα με πενιχρό αντίτιμο. Ήδη, στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, της Αχαρνών, του Μεταξουργείου και των Σεπολίων, μικρά διαμερίσματα πωλούνται έως 5.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερα από ένα σχετικά καλό μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου