2
Η χρονική συγκυρία της απομάκρυνσης Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών και της αντικατάστασής του από τον μέχρι πρότινος αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, οδηγεί στην εξαγωγή κρίσιμων συμπερασμάτων, τα οποία προμηνύουν και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.
Η αντικατάσταση Βαρουφάκη, θα μπορούσε κάλλιστα να ερμηνευθεί πολιτικά στην περίπτωση εκείνη κατά την οποία θα είχε επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου. Χρεώνοντάς του την δραματική επιδείνωση των διαπραγματεύσεων και το τέλμα στο οποίο αυτές είχαν περιέλθει, η απομάκρυνση Βαρουφάκη θα λειτουργούσε ως κίνηση καλής θέλησης, ούτως ώστε να κατευναστούν οι δανειστές και να ανοίξει ο δρόμος προς την επανέναρξη των επαφών και τη συμφωνία. Συνέβη όμως το απροσδόκητο για την κυβέρνηση Τσίπρα και παρά τις απεγνωσμένες της προσπάθειες να ενθαρρυνθεί το κλίμα τρομοκρατίας προς επικράτηση του «Ναι»: ο Ελληνικός Λαός απάντησε «Όχι» στην πρόταση των δανειστών.
Κι ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Τσίπρας περιέβαλε τον υπουργό Οικονομικών του με μια ομπρέλα προστασίας από κάθε επίθεση στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας, άξαφνα και μετά από ένα δημοψήφισμα με ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης στα μνημόνια, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε κίνηση ματ: οδήγησε σε παραίτηση τον υπουργό του, αντικαθιστώντας τον με τον Ευ. Τσακαλώτο!
Γιατί όμως επέλεξε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο; Από την τριμερή του Μαΐου στη Ρίγα της Λετονίας, όπου συμμετείχε για πρώτη φορά στις επαφές με τους δανειστές, ο Τσακαλώτος κέρδισε τη συμπάθειά τους και δη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ. Το μετριοπαθές (έως υποτακτικό) του ύφος και τα άψογα αγγλικά του, υποχρέωσαν την Μέρκελ να ρωτήσει τον Αλέξη Τσίπρα: «ο κύριος είναι Έλληνας»; Η θετική απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού έδινε το πράσινο φως στη πλευρά των δανειστών να ποντάρουν το μέλλον των διαπραγματεύσεων στον ενεργότερο ρόλο του Τσακαλώτου.
Είναι προφανές και στον πλέον αδαή, πως η αιφνίδια αναβάθμιση και τοποθέτηση Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών, αποτελεί περισσότερο προσωπική επιλογή Μέρκελ παρά Τσίπρα. Κρίνεται δε αναγκαίο, να ερμηνευθεί σε συνάρτηση με το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το οποίο κατέληξε στην κοινή απόφαση του αντισυνταγματικού τόξου για επίτευξη συμφωνίας -Νέου δηλαδή Μνημονίου- με τους τοκογλύφους των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
Το γιατί, λοιπόν, επελέγη ο Τσακαλώτος για το υπουργείο Οικονομικών είναι ταυτόσημο με το ερώτημα γιατί έγινε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και η σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος: και τα δύο ερωτήματα απαντώνται από την εξαπάτηση του Ελληνικού Λαού, ο οποίος παρά τη θέλησή του, θα υποστεί τα δεινά ενός ακόμη -του χειρότερου- Μνημονίου.
Ευάγγελος Καρακώστας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου